حجت‌الاسلام مهدوی‌نژاد: بحران ازدواج در جامعه ما مسئله بسیار جدی و خطرناکی شده است/ مسئولین به جای برگزاری این همه کنسرت، همایش و نمایش، وام و تسهیلات ازدواج به جوانان بدهند

به نقل از دارالذکر؛ حجت‌الاسلام مهدوی‌نژاد در جلسه هفتگی هیئت انصار ولایت دارالعباده یزد که در حسینیه ارگ برگزار شد، درباره مسئله مهم ازدواج، مشکلات و راهکارهای رفع موانع آن به ایراد سخنرانی پرداخت. در ادامه گزیده ای از بیانات وی را می خوانید.

ازدواج؛ موجب آرامش است

درباره اهمیت ازدواج روایات متعددی وجود دارد و خداوند متعال نیز در این باره می فرماید: «خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً»[1] از این آیه چند نکته برداشت می شود:

1. فقط ازدواج با انسان(منظور انسان کامل نیست، صرفاً آدمیزاد) باعث آرامش می شود نه با حیوان و حتی اشیاء که امروزه در دنیا در حال رخ دادن هست. طبق آیات دیگری و به حکم عقل ازدواج با انسان نیز باید با غیر همجنس باشد وگرنه سبب آرامش نمی شود.

2. وقتی ازدواج صورت بگیرد خداوند بین آن مرد و زن مودت و رحمت ایجاد می کند. رحمت یعنی مهربانی و مودت یعنی ابراز همه محبت نسبت به طرف مقابل.

چرا برخی از زوجین به مودت نمی رسند و باهم اختلاف دارند؟

می فرماید: انسان با نماز به معراج می رود اما چرا چنین اتفاقی نمی افتد؟ چون آداب، احکام، قواعد و نکات لازم هنگام خواندن نماز رعایت نمی شود. در مورد ازدواج هم همین است، آدابی و قوائدی وجود دارد که وقتی رعایت نشود، ازدواج به معنای واقعی اتفاق نمی افتد و مودت ایجاد نمی شود.

بحران ازدواج و فتنه بزرگ

بحران ازدواج در جامعه ما مسئله بسیار جدی و خطرناکی شده و جامعه ما را در آستانه یک فتنه خیلی بزرگ قرار داده است. ما بیش از دوازده میلیون جوان داریم که سن ازدواجشان رسیده است و بعضی از آنها هم سن ازدواجشان گذشته است. در روایت است که پیامبر(ص) فرمودند: وقتی زمان ازدواج فرزندانتان رسید، آن‌ها را همسر بدهید وگرنه دچار فتنه بزرگی خواهید شد.

جنس نیاز به ازدواج از جنس نیاز به آب و نان است

ازدواج هم یکی نیازهای اساسی و ضروری است مثل نیاز به آب و نان. وقتی به ازدواج به عنوان یک نیاز حیاتی نگاه شود، دیگر نباید برای رفع این نیاز کار خود و دیگران را سخت کرد. شما وقتی انسان تشنه ای را در حال مرگ ببینید، حتماً برای نجات او مقداری آب به او خواهید رساند. در مورد ازدواج هم همین است، وقتی عطش روحی به ازدواج وجود دارد باید برای رفع آن کمک کرد. گاهی وقتی جوان نیاز خود به ازدواج را بیان می کند می گویند اول دَرسَت را تمام کن و بعد برای ازدواج اقدام کن؛ ولی در مورد گرسنگی کسی این حرف را نمی زند که اول درس بخوان بعد غذا بخور. چون ضرورت رفع این نیاز برای همه مشخص است. همان طور که اگر اجازه ندهید فرزندتان غذایی را که دوست دارد بخورد، دزدکی سراغ یخچال می رود، در مورد ازدواج هم اگر به طور حلال این نیاز رفع نشود، جوان دزدکی دنبال رفع نیاز خود خواهد رفت و گناهش به گردن شماست.

متأسفانه ما اینقدر ازدواج را در جامعه سخت کرده‌ایم که جوان برای ازدواج کردن باید هفت خوان رستم را بگذراند. این مشکل جامعه امروز ماست و ما باید خودمان برای حل آن اقدام کنیم، منتظر هیئت دولت نباشید، چون اگر صد دولت دیگر هم تغییر کند، اتفاقی نخواهد افتاد.

مشکلات ازدواج دو دسته اند: عقیدتی و مهارتی

مشکلات عقیدتی

ریشه تمام مشکلات ازدواج از جمله مشکلات اقتصادی آن، عقیدتی و مهارتی است. مشکلات عقیدتی این است که خداوند را به رزاقیت قبول نداریم. شخص تا وقتی مجرد است می‌گوید: خدا می‌رساند، وقتی می‌گوییم: ازدواج کن، شک دارد که خدا می‌رساند و به خاطر مسائل اقتصادی از ازدواج فرار می کند؛ در حالی‌که خدا فرموده است: «إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ»[2] اگر کسی فقیر باشد، خداوند او را به فضل خود غنی می‌کند. در روایت نیز آمده که هرکس به خاطر ترس از فقر ازدواج نکند، مشرک است.

مشکلات مهارتی

دومین مشکل موجود در بحث ازدواج مشکلات مهارتی است. چون زوج‌ها مهارت ارتباطی ندارند، بلد نیستند با هم زندگی کنند، زندگی‌ها به دعوا کشیده می‌شود و اختلاف درست می‌شود یا مرد مهارت کار پیدا کردن ندارد و مشکل معیشت پیدا می‌شود. یک سری مشکلات هم به سبک زندگی ما برمی‌گردد که سبک زندگی ما غربی شده و از دین فاصله گرفته است، مثلاً منازل باید حتماً مبله باشد و سرویس‌های آنچنانی وجود داشته باشد و ... ؛ اینها کار را سخت می کند.

کمک به ازدواج؛ یکی از بزرگترین مصادیق این آیه قرآن

در راستای حل مشکلات ازدواج، ضروری است که تعاون در بین مردم جامعه افزایش یابد.  قرآن می‌فرماید: «تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى» و یکی از بزرگترین موارد بِرّ و تقوی، مسئله ازدواج است که لازم است برای حل این مسئله تعاون کنید.

1. جلسات فامیلی تشکیل دهید، صندوقی در نظر بگیرید و اول مجردهای فامیل و سپس مجردهای محله را تحت پوشش قرار دهید 2. به سراغ خیرین بروید و از آنان کمک بخواهید تا حداقلی از هزینه ازدواج جوانان، با حفظ کرامت و عزت آنان تأمین شود. 3. افرادی که صلاحیت دارند در پیدا کردن گزینه مناسب و پیشنهاد آن به جوانان فعالیت کنند. 4. خانه هایی را که زیرزمین و یا طبقه بالای آن خالیست در اختیار جوانان قرار دهید یا با اجاره کم به آنها اجاره بدهید. 5. نیازهای زندگی آنان را در قالب هدیه ازدواج به آنها بدهید و با این روش وسیله مورد نیاز آنان را تأمین کنید؛ از بردن هدایای لوکس و بی فایده خودداری کنید. 6. کسانی که توانایی دارند برای اشتغال جوانان کمک کنند و قدمی بردارند 7. عروسی را در منزل بگیرید نه در سالن، تا هزینه های ازدواج کاهش پیدا کند. هرکس منزل بزرگی دارد در اختیار جوانان قرار بدهند تا جشن ازدواجشان را در منزل او برگزار کنند. 8. حسینیه ها و امامزاده ها را برای عروسی گرفتن استفاده کنید تا هم هزینه ها کاهش پیدا کند و هم معنویت عروسی ها بیشتر شود؛ البته با رعایت ضوابط شرعی.

مسئولین، هزینه کنسرت ها را برای ازدواج جوانان صرف کنند

غیر از مجلس روضه امام حسین(ع) که حضرت آیت الله حائری یزدی(ره) فرمودند: مستحبی است که هزاران واجب از آن بیرون می‌آید؛ بقیه همایش‌ها، نمایش‌ها، نشست‌ها و کنسرت ها که مسئولین و غیرمسئولین برگزار می‌کنند، چه فایده‌ای دارد؟ چرا هزینه‌های آن را برای ازدواج خرج نمی‌کنند؟!

مسئولان کارخانجات و ادارات به جای اینکه برای یک جشن، چند میلیون هزینه کنند تا گزارش آن برایشان ثبت شود و به دنبال افزایش اعتبار خود باشند، این پول را به مراکزی که برای ازدواج جوانان فعالیت می کنند، بدهند یا برای فقرا هزینه کنند. با این کار، خدا اعتبار آن‌ها را بالا خواهد برد.

لزوم مشاوره قبل از ازدواج

از یک طرف هزینه های ازدواج را کاهش دهید و ازدواج های آسان را ترویج کنید اما از طرف دیگر در انتخاب همسر حتماً دقت کافی را داشته باشید و مشاوره قبل از ازدواج را جدی بگیرید. قبل از ازدواج با یک روحانی مجرب یا کارشناس زبده خانواده مشورت کنید تا ببینید گزینه مورد نظر شما به درد شما می خورد یا نه.

بعد از ازدواج هم یک حَکَم در زندگی داشته باشید و هنگام بروز مشکل یا پیش از تصمیمات مهم زندگی به او مراجعه کنید و هر دو طرف حرف او را بپذیرید. اخیراً مقام معظم رهبری نیز روی مسئله انتخاب حَکَم تأکید ویژه فرمودند.

یک اقدام ویژه

در پایان این مراسم حجت الاسلام مهدوی نژاد از مجردهای حاضر در مجلس خواست تا دست خود را بالا ببرند. با این کار مشخص شد که تعداد قابل توجهی از حاضران، مجرد هستند. سپس سؤالی از آنان پرسیده شد که آیا مثلاً با برگزاری کنسرت بیشتر به نشاط می رسند یا با حل مشکلات ازدواج. در پاسخ به این سؤال همه یک صدا جواب دادند: ازدواج.

در نهایت، وی پس از تأیید گرفتن از جوانان حاضر درباره تأثیر ازدواج در نشاط واقعی آنان، به برگزاری همایش ها و کنسرت های متعدد به بهانه ایجاد نشاط در جوانان انتقاد نمود و از مسئولین خواست به جای برگزاری این همه کنسرت، همایش و کنسسرت های باصطلاح کارشناسی که خیلی از آنها هیچ مشکلی را حل نمی کند؛ هزینه آن را به عنوان وام و تسهیلات ازدواج به جوانان بدهند تا در رفع بحران ازدواج و جلوگیری از فتنه های ناشی از به تأخیر افتادن ازدواج قدمی برداشته باشند.



[1]. سوره روم، آیه 21.

[2]. سوره نور، آیه 32.










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا